DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Informace o sdružení

Základní informace o sdružení

Historie kostela sv. Kateřiny v Dolním Podluží sahá až do 16. století, kdy původní dřevěný kostelík uvolnil své místo kamennému kostelu. V 18. století byl kostel přestavěn v barokním slohu, ale svou současnou novogotickou podobu získal kostel na počátku 19. století. V této podobě přečkal požár věže, která byla poté nahrazena novou, ustál obě světové války, dobu komunismu, aby byl v roce 1998 uzavřen kvůli svému havarijnímu stavu.

Na dnešním stavu kostela však nemá vinu pouze zub času, ale podepsalo se na něm i vysídlení původních obyvatel po II. světové válce, čímž z velké části vymizel vztah obyvatel k tomuto kostelu a historická paměť, která se vztahovala k této památce, zcela zanikla. Velmi těžce také odolával kostel ničivým nájezdům vandalů a vykradačů sakrálních památek. Mnoho hodnotných věcí tak bylo silně poškozeno či nenávratně ztraceno.

Snaha zabránit dalšímu chátrání této památky, která je od roku 1958 zapsána v seznamu kulturních památek České republiky, vedla ke vzniku občanské iniciativy – Sdružení na záchranu kostela sv. Kateřiny, občanské sdružení. Sdružení, které vzniklo dne 1. 9. 2006 registrací u Ministerstva vnitra ČR pod č.j. VS/1-1/65 012/06-R, si klade za cíl podniknout záchranné práce, které by vedly k statickému zajištění stropní konstrukce kostela, a dále zajistit potřebné finance k celkové výměně stropních trámů. Oprava stropu je v současné době prioritou, na níž závisejí další záchranné práce. K dalším důležitým pracím patří upevnění okenních rámů, osazení ochranných sítí do oken, oprava propadlého schodiště do věže apod. Cílem sdružení je nejenom obnova chátrajícího kostela, ale i jeho údržba, aby tak mohl znova sloužit svému účelu.